09 august 2022
ZIARUL ROMÂNILOR DIN UCRAINA

REPUBLICA MOLDOVA ARE REGIM LIBERALIZAT DE VIZE CU UE

30 aprilie 2014 р. | Categorie: Noutăţi

Sprijiniţi puternic de România, după aproape 4 ani de negocieri, cetățenii Republicii Moldova beneficiază, de lunea precedentă, de regim liberalizat de vize pentru călătorii în toate ţările membre ale spațiului Schengen (plus România, Bulgaria, Cipru și Croația), actuala guvernare pro-europeană de la Chișinău intenționând, în scurt timp, să semneze și Acordul de Asociere cu  UE.

Deci, de la 28 aprilie, cetățenii Republicii Moldova pot călători fără vize pe un termen de 90 de zile pe parcursul a șase luni în toate statele membre ale UE, cu excepția Angliei și Irlandei, plus statele membre Schengen ce nu fac parte din UE — Islanda, Norvegia, Elveția și Liechtenstein. Ei însă nu vor avea dreptul la muncă, studii și reîntregirea familiei. Vor putea beneficia de acest regim doar deținătorii pașapoartelor biometrice. În prezent, din cei aproximativ 2,5 milioane de cetățeni, care dețin pașapoarte, aproximativ 750.000 au pașapoarte biometrice.

Republica Moldova este prima ţară, membră a Parteneriatului Estic, ce a obținut liberalizarea regimului de vize. Negocierile au început acum aproape patru ani, dar deciziile favorabile Republicii Moldova au fost adoptate la sfârșitul lunii noiembrie 2013, când preşedintele Ucrainei, V. Ianukovyci, a renunţat la semnarea Acordului de Asociere cu UE, în consecinţă în ţară au început protestele şi a apărut „EuroMaidanul”, care l-a detronat pe prorusul dictator.

Autoritățile de la Chișinău consideră  un „succes istoric” decizia UE de a liberaliza regimul de vize, iar continuarea procesului de integrare europeană drept prioritate națională. Republica Moldova a înregistrat o apropiere fără precedent de UE în ultima jumătate de an, pornind de la parafarea Acordului de Asociere, decizia de liberalizare a regimului de vize, urgentarea semnării Acordului de Asociere care îl va cuprinde și pe cel de liber schimb, care era planificat pentru luna septembrie, iar în prezent se vorbește despre luna iunie sau chiar sfârșitul lunii mai și recenta rezoluție a Parlamentului European care susține perspectiva europeană a Republicii Moldova și care face apel ca imediat după semnarea Acordului de Asociere să se treacă la ratificarea completă a acestuia, până la finalizarea mandatului actualei Comisii Europene.

Noi, românii din Bucovina istorică, salutăm decizia adoptată  pentru a garanta viitorul european al Republicii Moldova şi trăim cu speranţa că, în timpul apropiat, vom fi împreună cu Ţara şi Republica Moldova, uniţi în marea familie europeană.

Felicia NICHITA-TOMA