09 august 2022
ZIARUL ROMÂNILOR DIN UCRAINA

ROMÂNIA solicită Federației Ruse să revină în cadrul angajamentelor asumate în instituțiile internaționale

30 aprilie 2014 р. | Categorie: Noutăţi

Președintele României, Traian Băsescu, solicită Federației Ruse să revină în cadrul angajamentelor asumate în instituțiile internaționale și să contribuie la stabilizarea situației din regiune, informează Administrația Prezidențială. Preşedintele României afirmă că, în ultimul timp, a remarcat în discursul președintelui Vladimir Putin un şir de luări de poziție ce încalcă principiile dreptului internațional și bazele sistemului de securitate în Europa.

"Punerea în discuție a frontierelor, recunoscute internațional, este inadmisibilă și afectează direct pacea și stabilitatea la nivel regional. Mișcările revizioniste, generate artificial din exterior, reprezintă amenințări directe la adresa suveranității și integrității teritoriale a statelor și nu pot fi soluții pentru apărarea drepturilor persoanelor ce aparțin minorităților naționale. Repunerea în discuție a organizării statale și impunerea de modele federale și autonomiste prin angajarea persoanelor aparținând minorităților naționale în acțiuni subversive la adresa statului ai cărui cetățeni sunt, constituie un amestec direct în treburile interne ale statelor suverane", se menţionează în comunicatul respectiv de presă.

Conform şefului statului, România este gata să sprijine găsirea unor "soluții adecvate" la solicitarea Republicii Moldova pentru a asigura "libera circulație a persoanelor, mărfurilor și serviciilor în condițiile legii și ale normelor europene, pentru cetățenii și companiile din regiunea separatistă nistreană". "România susține consecvent principiile dreptului internațional și consideră că valorile democratice și standardele europene de protejare a drepturilor minorităților naționale oferă cadrul adecvat soluționării preocupărilor de securitate din regiune".