29 martie 2024
ZIARUL ROMÂNILOR DIN UCRAINA

TEATRUL DIN BOTOŞANI DIN NOU ÎN CERNĂUŢI

23 aprilie 2014 р. | Categorie: Noutăţi

A trecut nu mult timp după ce Teatrul „Mihai Eminescu” din Botoşani cu succes şi-a prezentat inteligenta comedie-farsă  „Steaua fără nume” de Mihail Sebastian la Festivalul Regional de Comedie „Aplauzele de aur ale Bucovinei” (toamna precedentă) şi iată că la 21 mai a.c., în cadrul turneului Teatrului din Botoşani, spectatorii din nordul Bucovinei vor avea din nou posibilitatea să vizioneze un spectacol deosebit – „Prinţesa”, a dramaturgului ucrainean Vasyl Dovgyi, după romanul cu aceeaşi denumire de O. Kobyleanska.

Premiera acestui spectacol la Teatrul „Mihai Eminescu” din Botoşani a avut loc la 27 septembrie anul precedent, şi a fost apreciat cu brio de sala arhiplină de spectatori. Deci, în piesa respectivă îi vom admira din nou  pe actorii botoşăneni – Ioan Creţescu, Cristina Ciofu ş.a., care sunt cunoscuţi de acum publicului bucovinean, iar  rolul principal, Natalka, îi va reveni Alexandrei Vicol. De astă dată îndrăgitul actor Volin Costin nu va juca în  spectacol, îndeplinind doar funcţia de director artistic.

Teatrul din Botoşani nu întâmplător a pus în scenă anume piesa scriitoarei bucovinene, deoarece artiştii români menţin de mulţi ani legături prieteneşti de colaborare cu Teatrul Academic Muzical-Dramatic „O. Kobyleanska” din Cernăuţi, iar „Prinţesa” a apărut cu ocazia împlinirii a 150 de ani de la naşterea O. Kobyleanska.

Timp de 2 ore, spectatorii vor viziona un spectacol de anvergură, în care pe primul plan se află locul femeii în societate, iar viaţa personală a eroinei principale – Natalka, personaj autobiografic, este legată, într-o măsură mai mare sau mai mică, de problemele sociale, poziţia activă a omului în viaţă, de necesitatea de a se lupta cu condiţiile ce-i încătuşează dezvoltarea spirituală. Ea alege să păşească pe calea luptei cu cei din jur, cu viaţa cotidiană şi, principalul, cu sine însăşi, ieşind câştigătoare, deoarece e o adevărată „prinţesă” a destinului şi a vieţii sale.

Vă aşteptăm, dragi conaţionali, la 21 mai, la spectacolul „Prinţesa” a Teatrului din Botoşani ce va avea loc la Teatrul „O. Kobyleanska” din Cernăuţi.

Diana TOMA