28 martie 2024
ZIARUL ROMÂNILOR DIN UCRAINA

REPUBLICA MOLDOVA VA ADERA, ÎN IUNIE, LA UE

25 martie 2014 р. | Categorie: Noutăţi

Consiliul European a luat hotărârea de a semnat Acordul de Asociere şi Liber Schimb cu  Republica Moldova şi  Georgia nu mai târziu de luna iunie. „A fost o decizie unanimă”, a declarat Jose Manuel Barroso, preşedintele Comisiei Europene.

Traian Băsescu, Președintele României, a anunţat la sosirea la Consiliul European de la Bruxelles, că a solicitat la summitul PPE susţinere pentru ca semnarea Acordului de Asociere și a Acordului de Liber Schimb cu Republica Moldova să aibă loc la sfârșitul lunii iunie.

RUSIA  ARE  SUFICIENTE  FORŢE  MILITARE  PENTRU  O  INVAZIE  ÎN  TRANSNISTRIA

Ample efective militare ruse sunt acţionate pe toată frontiera de est a Ucrainei, iar HATO este „îngrijorată de riscul unei ameninţări a securităţii  Transnistriei, regiune separatistă ce oficial aparţine Republicii Moldova.

 „Alianţa Nord-Atlantică urmează să-şi repoziţioneze forţele militare, să intensifice capacitatea de reacţie, în consecinţa unei intervenţii ruse în regiunea separatistă Transnistria şi în estul Ucrainei”, a declarat generalul Philip Breedlove, comandantul suprem al forţelor NATO din Europa, specificând că Rusia are suficiente  forţe  militare la frontieră cu Ucraina pentru o intervenție în Transnistria, transmite Reuters.

Îngrijorat de faptul că  parlamentul de la Tiraspol a cerut Kremlinului  anexarea la Rusia, Președintele Republicii Moldova, Nicolae Timofti, a declarat că întreaga comunitate internaţională e interesată ca atmosfera în zona Transnistriei să rămână liniştitoare, demonstrându-şi convingerea că Federația Rusă își va schimba, probabil, poziția, luând în considerare criticile şi sancţiunile ce vin din partea statelor membre ale Uniunii Europene şi SUA.

 Iurie Leancă, premierul Republicii Moldova, afirmă că, într-adevăr, situaţia tensionată din Ucraina provoacă nelinişte şi în Moldova pentru ceea ce s-ar putea întâmpla în regiunea transnistreană, însă aceasta nu înseamnă că toţi trebuie să tremure de frică. Îndemnându-i pe politicieni să fie calmi şi liniştiţi pentru a putea lua decizii juste şi hotărâtoare, conducătorul guvernului i-a asigurat că, deocamdată, situaţia rămâne sub control.

Felicia NICHITA-TOMA