29 martie 2024
ZIARUL ROMÂNILOR DIN UCRAINA

DIPLOMAŢIA ÎNCĂ ARE ŞANSE DE IZBÂNDĂ

14 martie 2014 р. | Categorie: Noutăţi

Noua conducere ucraineană depune eforturi colosale pentru evitarea unui război cu Rusia, implicit a unei catastrofe mondiale

„Ne batem pentru libertatea, independența şi suveranitatea noastră...”

Doar cu trei zile înainte de referendumul iniţiat de autoproclamatul premier S. Akceonov cu scopul anexării peninsulei Crimeea la Rusia, premierul ucrainean Arseni Iaţeniuk, primit cu onoruri la Casa Albă, îl invita pe preşedintele rus la un dialog, nutrind speranţa ca diplomaţia mai are şanse de izbândă. În sprijinul acestei idei a făcut o declaraţie în ajun spicherul Radei Supreme, comandantul suprem al forţelor armate, O. Turcinov. Îngrijorat de o eventuală intervenţie prin frontieră în estul țării, zonă în care locuiesc numeroși ucraineni de origine rusă, el a declarat că, în scopul protejării frontierei de est, Ucraina nu va introduce armata pe teritoriul Crimeii. Totodată, după cum informează AFP, preşedintele interimar ucrainean a accentuat că, în realitate, Referendumul este deja realizat în cabinetele din Kremlin în condiţiile când Crimeea este deja izolată de restul Ucrainei, forțele rusești controlând punctele strategice. Totul este pregătit pentru o secesiune rapidă: „premierul” S. Aksionov s-a autoproclamat „șef al armatei” și cele două milioane de locuitori ai Crimeii, în majoritate rusofoni, nu mai au acces decât la canalele televiziunilor ruse. Bărbați în uniforme percheziționează orice călător care sosește din nordul țării în Simferopol, doar avioanele care vin de la Moscova mai pot ateriza acolo. La frontiera estică a Ucrainei, unde locuiesc numeroşi cetăţeni de origine rusă, sunt concentrate importante unități de blindate, avioane de luptă ale FR, care în cel mai scurt timp pot ajunge la Kyiv.

Cu toate acestea, Kyivul nu s-a resemnat să abandoneze Crimeea. Ministrul apărării Ihor Teniuh ne asigură că Armata Ucraineană este gata să opună rezistenţă, însă şi el speră la o soluţionare paşnică, pe căi diplomatice a conflictului. Noua conducere ucraineană depune eforturi colosale pentru evitarea unui război cu Rusia, implicit a unei catastrofe mondiale. Despre aceasta mărturiseşte şi pledoaria premierului A. Iaţeniuk în SUA, prin care a cerut președintelui rus să doboare acest zid al războiului, al intimidărilor și agresiunii militare. Președintele american Barack Obama, și-a manifestat clar sprijinul pentru Ucraina şi intenţia de a aplica măsuri drastice faţă de politica guvernului rus, în timp ce l-a primit pe Iațeniuk în Biroul oval, onoare rezervată șefilor de stat și premierilor străini. La rândul său, A. Iaţeniuk a accentuat că „noi ne batem pentru libertatea noastră, pentru independența noastră, pentru suveranitatea noastră şi nu vom abandona niciodată aceste idealuri”. Ucraina face parte din lumea occidentală și așa va rămâne, continuând totodată să întreţină legături de bună vecinătate şi parteneriat cu Rusiei, chiar dacă îşi consolidează legături mai puternice cu Europa Occidentală.

A doua zi, joi, 13 martie la sediul Națiunilor Unite la New York, premierul ucrainean a rostit un discurs în cadrul unei ședințe publice a Consiliului de Securitate.

Parlamentul European sprijină guvernul ucrainean şi-i solicită să protejeze drepturile minorităților

Joi, 13 martie Parlamentul European a adoptat Rezoluția prin care condamnă ferm actul de agresiune a Rusiei în Crimeea și cere retragerea imediată a tuturor forțelor militare de pe teritoriul ucrainean. Eurodeputații denunță referendumul care va fi organizat duminică privind aderarea Crimeii la Rusia și consideră actul de independenţă adoptat de autoritățile autoproclamate din Crimeea nelegitim și ilegal. În Rezoluţie se condamnă defăimarea protestatarilor împotriva politicii lui Ianukovici, numiți fasciști de propaganda rusă.

Totodată eurodeputații solicită guvernului ucrainean să protejeze drepturile minorităților naționale, inclusiv pe cele ale ucrainenilor care vorbesc limba rusă şi salută decizia președintelui ucrainean interimar de a respinge o lege care ar fi afectat dreptul de a utiliza limbi minoritare în Ucraina, printre care și cea română.

Eurodeputații au decis că, în cazul în care Rusia va anexa Crimeea, UE va trebui să impună rapid restricții privind vizele, înghețarea bunurilor și alte măsuri împotriva companiilor rusești, mai ales din sectorul energetic. Parlamentarii europeni salută decizia UE de a oferi Ucrainei un pachet de ajutor de 11 miliarde de euro și de a semna în plan politic Acordul de Asociere, care prevede reduceri ale tarifelor vamale pentru importurile UE de mărfuri din Ucraina şi liberalizarea vizelor pentru cetățenii ucraineni.

La Viena a fost arestat oligarhul ucrainean Dmytro Firtaş

Agenţia Reuters comunică, făcând trimiteri la Agenţia Federală pentru combaterea corupţiei, că miercuri seara, în capitala Austriei, a fost arestat oligarhul ucrainean Dmytro Firtaş, care e şi preşedinte al Asociaţiei patronilor ucraineni. El este dat în căutare internaţională de autorităţile americane pentru infracţiuni legate de mituire şi complot. De fapt, Reuters nu precizează numele concret, ci doar că la Viena a fost reţinut Dmytro F. Însă Die Presse.com precizează că miercuri seară, într-adevăr, a fost reţinut Dmytro Firtaş, intrat în vizorul Biroului Federal de investigaţii al SUA încă din anul 2006.

AMERICA NU VA OPRI PE CALE MILITARĂ AGRESIUNEA RUSIEI

Ameninţând Rusia cu sancţiuni şi izolare politică totală, SUA a anunţat că nu va ajuta Ucraina cu armament şi muniţii, combustibil şi aparate de vedere nocturnă. Acesta este răspunsul Pentagonului la solicitarea guvernului ucrainean, preşedintele american dându-şi acordul să susţină armata ucraineană doar cu produse alimentare. Totodată, ministrul apărării SUA a mulţumit omologului ucrainean pentru rezistenţa forţelor armate ucrainene în faţa provocărilor din partea militarilor ruşi. Această informaţie a fost difuzată de The Wale Streel Journal, cu trimiteri la surse de încredere din mediul cinovnicilor americani de prim rang.

ŞI DONEŢK-UL E ÎN DOLIU

Aripa neagră a morţii ce a atins atât de crunt EuroMaidanul de la Kyiv a ajuns şi la Doneţk. În seara de 13 martie cele două mitinguri –al susţinătorilor aderării la FR şi al militanţilor pentru integritatea Ucrainei – au declanşat violenţe nemaipomenite în acest oraş. Activiştii proruşi i-au atacat cu furie pe participanţii mitingului pentru suveranitatea ţării. Ciocnirile s-au soldat cu doi morţi, confirmaţi de ministrul de interne A. Avakov, şi zeci de răniţi. Noaptea trecută miliţia a reţinut patru persoane suspectate de instigarea încăierărilor. După cum comunică serviciul de presă al ARS Doneţk, 14 martie, a fost declarată zi de doliu pentru moartea participantului manifestării întru susţinerea integrităţii teritoriale a Ucrainei.

Maria TOACĂ

Surse: 24 tv.ua; Expreso.TV.; AGERPRES