29 martie 2024
ZIARUL ROMÂNILOR DIN UCRAINA

CULEGEM CE-AM ALES

7 martie 2014 р. | Categorie: Bucovina

În aceste zile de jale, de maximă încordare, vreau să-mi exprim și eu părerea și neliniștea în paginile ”Zorilor Bucovinei”, ziar apreciat pentru veridicitate, poziția cetățenească și dragostea de neam nu numai de românii din cele patru raioane ale regiunii noastre, ci și de ucrainenii de bună credință, cu care trăim de secole în pace și prietenie. Nici mai înainte nu toți dintre noi am crezut în minciunile conducerii blestemate. Dar mai ales acum, nimeni nu crede bunelor intenții din partea puterii răsturnate, care a recurs la forță și vărsare de sânge pentru a-și apăra averile și a continua jefuirea poporului. Doar nu de grija oamenilor simpli, care se zbat pentru supraviețuire, s-au ținut la cârma țării cu dinții și focul armelor foștii înalți demnitari.

Am putea spune că o oarecare vină o purtăm și noi, pentru că am ales în Rada Supremă răufăcători, deputați care ne-au cucerit încrederea cu lozinci patriotice și promisiuni atrăgătoare, dar până la urmă și-au dat arama pe față, arătându-și chipul de Iuda. E o mare și regretabilă greșeală că mulți români din ținutul nostru au crezut în cuvintele și jurămintele de credință ale deputatului poporului în ghilimele Ion Popescu, votând la îndemnurile sale cu partidul regiunilor. Astfel se explică faptul că dând crezare promisiunilor și, nu în ultimul rând, din solidaritate cu persoana de aceeași naționalitate mulți dintre noi au votat cu Ion Popescu.  Nu știu ce le-a făgăduit și ce bine le-a adus el românilor din alte raioane, însă pot să mă exprim în privința satelor din raionul Herța. Cel mai mult herțenii din localitățile apropiate de frontieră și-au dorit să fie redeschise punctele vamale de trecere simplificată a frontierei, să putem merge mai ușor și cu mai puține cheltuieli la frații din România. Dar ne-am ales numai cu promisiuni în această privință, căci nu degeaba se spune ”Lungește, Doamne, boala până s-a coace poama”. Decât să ne îndemne să nu ne implicăm în proteste contra puterii criminale, deputatul Ion Popescu mai bine se interesa de ce nu se finanțează înlesnirile cuvenite persoanelor defavorizate la procurarea medicamentelor, căci e vai și amar de omul sărman care nimerește la spital. Nu pot să nu amintesc aici de lichidarea spitalului de la Tureatca, unde se tratau locuitorii din șase sate și lucrau specialiști buni, medici care aveau grijă de bolnavi. Cel mai dureros este că la închiderea spitalului a pus mâna fostul prim viceguvernator G. Halyț, care este originar din Tureatca. Aici au locuit părinții și bunicii săi. Am impresia că acest cinovnic s-a răzbunat pentru că locuitorii satului, în marea lor majoritate, n-au votat cu regionalii. Dacă acest domn și-ar fi amintit de proverbul românesc ”Apa trece, pietrele rămân”, poate n-ar fi procedat astfel. Prin intermediul ”Zorilor Bucovinei” îi îndemn pe herțeni să organizăm un grup de inițiativă și să facem demersuri către organele de stat pentru redeschiderea spitalului. Să nu uităm că unde-s mulți, puterea crește.

Și mai tristă este situația cu transportul public. Atât în raionul nostru, cât și în localitățile din Hliboca bieții oameni sunt nevoiți să facă zeci de kilometri pe jos. De la mănăstirea din Bănceni dl Ion Popescu și alții au adresat apeluri la pace, însă pacea nu se face, nu se menține prin supunerea poporului la o existență mizerabilă. Ce numai n-a întreprins fostul șef de stat pentru a-și menține puterea dictatorială și a-i ține pe toți sub controlul său! Ne întrebăm astăzi de ce deputații regionali, inclusiv dl Ion Popescu, dau toată vina pe o singură persoană, în timp ce ei au votat legi dictatoriale, n-au opus barem minimă rezistență deciziilor care au dus la moartea atâtor oameni nevinovați. Corupția a pătruns în toate domeniile, încrederea poporului fiind cumpărată, la alegeri, pe bani. Dar până la urmă nimic nu se alege din ceea ce se cumpără pe căi necinstite. Prin înșelăciune și mistificări, a fost schimbată și Legea supremă – Constituția – pentru ca să-i servească unei singure persoane, care i-a învinuit pe protestatarii de pe Maidan că încalcă legile statului,. Cine mai poate să spună astăzi că s-a tras cu gloanțe în ei pentru apărarea ordinii, dar nu a bogățiilor lui Ianukovyci și apropiaților săi?!

Ion BOCA,
s. Culiceni, raionul Herța