09 august 2022
ZIARUL ROMÂNILOR DIN UCRAINA

Situația minorității române din Ucraina – pe primul plan

7 martie 2014 р. | Categorie: Noutăţi

Ministrul de externe, Titus Corlăţean, face, luni, 10 martie, o vizită în Ucraina, anunță purtătorul de cuvânt al MAE. Săptămâna trecută, miniştrii de externe din Ungaria, Cehia, Slovacia şi Lituania au fost la Kiev, pentru a se întâlni cu membrii noului guvern ucrainean.

Șeful  diplomației române a discutat telefonic, zilele trecute, cu omologul său ucrainean Andrii Deşciţa, la iniţiativa părţii române, prilej cu care a reiterat poziţia României, care a susţinut necesitatea configurării rapide a unui pachet substanţial de asistenţă economică pentru Ucraina din partea comunităţii internaţionale, prin intermediul FMI şi al altor instituţii financiare şi în strânsă coordonare SUA-UE.

Totodată, ministrul afacerilor externe a salutat intenţia exprimată de noul guvern de la Kiev de a relua procesul de pregătire pentru semnarea Acordului de Asociere la UE şi a Acordului Aprofundat şi Cuprinzător de Liber Schimb, oferind sprijinul şi expertiza autorităţilor române pentru acest proces..

Titus Corlăţean a prezentat în faţa comisiilor pentru politică externă din Senat şi Camera Deputaţilor detalii despre evoluţiile crizei din Ucraina. Săptămâna viitoare, Parlamentul României va adopta o declaraţie politică privind situaţia din această ţară. Preşedinţii celor două comisii de politică externă au apreciat că poziţia trebuie să fie fermă, împotriva presiunii Rusiei faţă de Ucraina şi pentru respectarea drepturilor minorităţilor din statul vecin.

Titus Corlăţean a fost audiat marţi în Comisiile reunite de Politică Externă din Parlament, în legătură cu situaţia din Ucraina. Ministrul Afacerilor Externe a discutat, marţi dimineaţă, cu omologul său ucrainean. Titus Corlăţean a reafirmat poziţia României şi s-a interesat de situaţia celor peste 400.000 de etnici români din Ucraina, împărţiţi artificial în români şi moldoveni.

“Am căzut de acord ca în perioada următoare să întreprind o vizită la Kiev pentru a discuta despre modul în care românii, care trăiesc în Ucraina, trebuie să beneficieze de standardele europene de protecţie. Am salutat faptul că preşedintele interimar al Ucrainei a refuzat să semneze decretul de promulgare a legii ce abroga legea anterioară privind limbile regionale şi minoritare”, a declarat Titus Corlăţean.

Legea permitea ca, în zonele în care cel puţin 10% din populaţie vorbeşte o altă limbă maternă, aceasta să fie folosită şi în instituţii publice locale. Aplicarea legii a ţinut însă strict de autorităţile locale, aşa că în anumite regiuni a funcţionat, iar în altele –  nu, spun etnicii români din Ucraina. Avantajată a fost, în general, minoritatea rusă.

De asemenea, ministrul Titus Corlăţean a exprimat preocuparea faţă de situaţia creată în privinţa sistemului de protecţie a persoanelor aparţinând minorităţilor naţionale prin abrogarea Legii privind principiile politicii de stat în domeniul lingvistic. A subliniat, totodată, că a luat notă de decizia noului preşedinte al Ucrainei de a nu promulga decretul de abrogare şi a exprimat speranţa că o nouă legislaţie cuprinzătoare, conformă cu normele europene şi cu tratatele internaţionale în materie la care Ucraina este parte va fi elaborată şi adoptată cât mai curând, în consultare cu toate minorităţile naţionale din Ucraina, inclusiv cu cea română, precum şi cu asistenţa Comisiei de la Veneţia şi a ICMN al OSCE.

Cei doi miniştri de externe au convenit accelerarea procesului de finalizare a Acordului bilateral privind micul trafic la frontieră de prevederile căruia urmând să beneficieze cetăţenii ambelor state.

Sursa: timpromanesc.ro, radiocluj.ro