29 martie 2024
ZIARUL ROMÂNILOR DIN UCRAINA

Intervenţia trupelor ruse în Crimeea

2 martie 2014 р. | Categorie: Noutăţi

În Crimeea se încearcă excluderea autonomiei din componenţa Ucrainei şi alipirea ei la Rusia. La 27 februarie curent, deputaţii din Rada Supremă a Republicii Autonome Crimeea (RAC) au votat demisionarea conducerii anterioare a Consiliului de Miniştri,  alegându-l conducător al guvernului RAC pe S. Aksionov, liderul partidului „Русское единство”, considerat nelegitim de parlamentul şi guvernul ucrainean. De asemenea, s-a votat organizarea unui referendum privind raţionalitatea păstrării Crimeii în componenţa Ucrainei. Iar în ultimele zile tot mai pronunţat se simt tendinţele separatiste ce ameninţă statalitatea şi suveranitatea Ucrainei. Noul premier al Crimeii, nelegitim ales, a recunoscut că edificiile importante ale autonomiei sunt păzite de forţe militare ale Federaţiei Ruse.  Lunetiştii ruşi au fost văzuţi chiar pe acoperişul sediului parlamentului din Simferopol, înarmaţi cu automate folosite de armata rusă. După cum s-a anunţat, falsul premier  a preluat controlul asupra forţelor speciale, cerându-i ajutor lui Putin. Cei din „Berkut”-ul reorganizat au început să primească paşapoarte de cetăţeni ai Federaţiei Ruse.

V. Putin a primit, sâmbătă, aprobarea Dumei de Stat pentru a trimite trupe în Crimeea pentru „apărarea şi garantarea securităţii cetăţenilor ruşi” până la „normalizarea situaţiei”.

Grupări civile şi formaţiuni militare neidentificate, înarmate până în dinţi, au ocupat sediile Radei Supreme, Consiliului de Miniştri, Aeroportul Internaţional din Simferopol, Centrul de Televiziune şi alte obiective strategice.. Un grup nerecunoscut i-a deposedat de arme pe militarii ucraineni ai unei unităţi  din Eupatoria, informează Інтерфакс-Україна. Oraşul Simferopol a fost împânzit de militari cu automate în mâini, spre inima peninsulei s-a îndreptat o unitate de tancuri şi maşini militare. O. Turcinov, preşedintele Radei Supreme a Ucrainei, preşedintele interimar al Ucrainei,  a dat ordin ca forţele armate ucrainene să fie pregătite de lupte. Şi tătarii din Crimeea sunt gata să ia în mâini armele. Ei formează de acum detaşamente de autoapărare, liderul tătarilor, deputatul poporului Mustafa Djemilev, a specificat că nici într-un caz  nu va duce tratative cu noua conducere a peninsulei. Iar dacă va fi nevoie, sunt gata  de lupta activă cu cotropitorii ruşi. Vă amintim că 10 mii de tătari din Crimeea, la 26 februarie, au înconjurat Rada Supremă a RAC, cerând păstrarea republicii în componenţa Ucrainei.

Proteste ale proruşilor, care cer federalizarea regiunilor, au loc în estul şi sudul Ucrainei. În Doneţk, Dnepropetrovsk şi Harkiv proruşii au luat cu asalt sediile administraţiilor de stat. Mitinguri au loc în Odesa, Herson, Mykolaiv, Lugansk. Populaţia prorusă din regiunile respective s-a activizat şi în consecinţa abrogării Legii cu privire la funcţionarea limbilor în Ucraina, cerând federalizarea Ucrainei.

Intervenţia trupelor ruse în Ucraina este condamnată de întreaga comunitate internaţională. În contextul actualelor conflicte din Crimeea, UE cere respectarea „integrităţii teritoriale a Ucrainei”. Îngrijorate de escaladarea situaţiei tensionate din Ucraina, în deosebi din Crimeea, sunt Franţa, Londra, Germania, Polonia, România, Statele Unite, care avertizează Rusia, considerând intervenţia „o ameninţare gravă” la adresa suveranităţii, independenţei şi integrităţii teritoriale ale Ucrainei. SUA  solicită trimiterea de urgenţă a unei "misiuni internaţionale de mediere" în Crimeea şi-i propune lui Putin să retragă forţele armate din peninsulă. Şi noua conducere a Ucrainei îi cere liderului de la Kremlin să respecte hotărârile Acordului de la Budapesta, din 1994, privind garantarea suveranităţii şi a integrităţii teritoriale a Ucrainei.

Felicia NICHITA-TOMA