19 martie 2024
ZIARUL ROMÂNILOR DIN UCRAINA

GENOCID ÎMPOTRIVA PROPRIULUI POPOR

21 februarie 2014 р. | Categorie: Noutăţi

După sângeroasa zi de joi, când peste 100 de manifestanţi paşnici au fost răpuşi de gloanţele lunetiştilor, din ordinul lui Zaharcenko,  centrul  Kyivul arată, după cum afirmă, cu lacrimi în ochi bătrânii localnici, ca după cel de-al doilea război mondial. Nici Ianukovyci, nici ceilalţi vinovaţi de genocidul împotriva poporului, n-au demisionat şi nici n-au de gând, se pare, s-o facă. Mai mult ca atât, Zaharcenko, ministrul de interne, şi procurorul general Pşonka, după cum informează TV5, au încercat să spele putina de pe Aeroportul „Boryspil”, însă i-au împiedicat activiştii EuroMaidanului. Cu toate că deputaţii poporului urmau să înceapă sesiunea încă la ora 10.00, abia seara, în Rada Supremă s-au adunat 127 de aleşi ai poporului, care au votat „pentru” condamnarea violenţei în Ucraina ce a cauzat jertfe omeneşti (236 de voturi),  ca parlamentul să activeze, în actuala situaţie critică, chiar şi în zilele de odihnă. Conform hotărârii adoptate, unităţile militare şi cele ale forţelor de ordine urmează să înceteze focul şi să se întoarcă la locul dislocării lor permanente, pentru ca să li se interzică folosirea armelor. De asemenea, parlamentul ucrainean a interzis înfăptuirea operaţiunii „antiteroriste”, anunţate de Serviciul Securităţii, iar starea de urgenţă o poate decreta doar Rada Supremă. Neînțeleasă a rămas şi poziţia lui S. Tighipko, care a promis că, împreună cu 20 de adepţi ai săi, îi va susţine pe cei din opoziţie, votând împreună cu ei, dar nici nu s-a prezentat la sesiunea de ieri. Au lipsit, în deplină componenţă, şi comuniştii. Nu s-a prezentat la sesiune, pentru ca împreună cu ceilalţi deputaţi să pună stavilă vărsărilor de sânge, nici deputatul român din fracţiunea Partidului Regiunilor Ion Popescu, acela care face apeluri, de la Mănăstirea din Bănceni, de „neimplicare  în actele de violenţe”, „de a se abţine de la declaraţii s-au solicitări nechibzuite, care ar putea să aducă prejudicii Comunităţii Româneşti din Ucraina”, dar personal se alătură la violenţe prin încurajarea „tituşkilor” de pe scena AntiMaidanului, după cum informează jurnalista cernăuţeancă Galyna Eremiţa. 

Mulţi dintre deputaţi părăsesc rândurile Partidului Regiunilor, nedorind să continue vărsarea de sânge şi înţelegând că Ianukovyci nu va ceda. Astfel, până acum, aproape 20 de deputaţi ai acestei criminale forţe politice au părăsit rândurile ei, spre regret, nu e printre ei şi „pacificatorul” deputat bucovinean Ion Popescu.

Astăzi, când 360 de deputaţi ai poporului se aflau în sala de sesiuni a Radei Supreme, în sediu au pătruns un grup de vreo 50 de militari înarmaţi până în dinţi, cu automate Kalaşnikov şi doar graţie deputaţilor opozanţi aceştia au fost impuşi să părăsească clădirea.

În timpul unei noi runde de negocieri de ieri noapte ce a durat aproape 9 ore, între liderii opoziţiei, Ianukovyci şi membri ai guvernelor din ţările europene – Germania, Franţa, Polonia,  Rusia, s-a ajuns la semnarea unui proiect de hotărâre privind reglementarea crizei ce prevede reîntoarcerea la Constituţia din 2004, limitarea împuternicirilor preşedintelui, formarea, timp de 10 zile, a unui guvern de coaliţie. TV Inter a dat publicităţii declaraţiei lui Ianukovyci, care e de acord cu înfăptuirea alegerilor preşedinţiale anticipate şi revenirea la Constituţia din 2004. Însă aceasta pare a fi o declaraţie efemeră pentru a tărăgăna timpul în scopul de a „inventa” o nouă capcană de exterminare a poporului.

„ION  POPESCU  AŞA ŞI  N-A  DAT  APRECIERE  EVENIMENTELOR  DIN  UCRAINA  ŞI  RĂMÂNE  ÎN  PARTIDUL  REGIUNILOR”


A declarat, pe site-ul său oficial,  deputatul poporului Ghennadi Moskal, în adresarea s-a către bucovineni, care urmează să aprecieze activitatea deputaţilor poporului din partea regiunii Cernăuţi care n-au votat pentru încetarea războiului puterii cu propriul popor.

„După vărsarea de sânge, fiecare bucovinean ce-a votat pentru Partidul Regiunilor s-au rămâne membru al lui, urmează să înţeleagă că e părtaş a acestor crime. Mă adresez către acei care au luat bani înainte de alegeri, votând pentru Partidul Regiunilor  – daţi dovadă de curaj şi purificaţi-vă de această murdărie, daţi banii familiilor suferinzilor şi cereţi-vă de la ei iertare pentru fapta voastră.

Bucovinenii urmează, de asemenea, să dea apreciere deputaţilor din partea regiunii, care n-au fost prezenţi la şedinţa din seara trecută a radei Supreme şi n-au votat pentru încetarea războiului puterii cu propriul popor.

În privinţa deputatului poporului Ion POPESCU, care până astăzi aşa şi n-a dat apreciere evenimentelor din Ucraina şi continuă să rămână în Partidul Regiunilor, i-am trimis o scrisoare Preşedintelui României Traian BĂSESCU, cu rugămintea să introducă faţă de el sancţiuni personale privind interdicţia de a intra în România”.

MULŢUMIRI  PREŞEDINTELUI  ŞI  GUVERNULUI  ROMÂNIEI

Ghennadi Moskal, preşedintele unei comisii temporare a Radei Supreme, s-a adresat cu o scrisoare de mulţumire către Preşedintele, prim-ministrul, preşedinţii Parlamentului şi Senatului României, pentru hotărârea politică de acordare a statutului de refugiaţi cetăţenilor Ucrainei, care au fost răniţi pe EuroMaidan şi se află la tratament în România. „Un asemenea statut va permite răniţilor să-şi încheie tratamentul, iar în caz de cerere a extrădării lor din partea actualului regim din Ucraina, să rămână sub protecţia conducerii României şi să obţină aici azil”, a menţionat deputatul opozant.

Eventualii refugiaţi din Ucraina pot fi primiţi şi în Centrul de cazare pentru solicitanţii de azil de la Rădăuţi

 Centrul are disponibile 69 de locuri, dar, dacă s-ar impune, numărul acestora poate fi suplimentat. Centrul regional de cazare şi proceduri pentru solicitanţii de azil din Rădăuţi este singura structură din judeţul Suceava care ar putea primi, în prezent, refugiaţi, a declarat, ieri, prefectul Florin Sinescu. Potrivit lui, în cazul în care vor exista refugiaţi din Ucraina, singura structură specializată este acest centru, care are o capacitate de 100 de locuri. În prezent sunt ocupate 31 dintre ele. Sinescu a mai menţionat că, dacă se va impune, se vor putea amenaja şi alte spaţii pentru primirea de refugiaţi.

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, miercuri, că, în caz de nevoie, România poate prelua, pentru început, 3.500 de refugiaţi din Ucraina în spaţii de cazare (M.C.), informează ziarul „Crai Nou”, Suceava.

ASEMENEA  VIOLENŢE  POŢI  VEDEA  DOAR  ÎN  FILME  DE  GROAZĂ

Nici un intelectual nu poate rămâne pasiv la teribilele omoruri ale protestatarilor paşnici, majoritatea tineri, săvârşite de banda lui Ianukovyci. Plâng până şi medicii de  îngrozitoarele violenţe, care pot fi văzute doar în filme de groază. Cine s-ar fi gândit vreodată că în Ucraina, în secolul al XXI, se poate comite un asemenea genocid împotriva propriului popor. Chiar şi Olga Bogomoleţ, doctor în ştiinţe medicale, coordonatorul medicilor voluntari din hotelul „Ucraina” din centrul Kyivului, chemând Partidul Regiunilor să înceteze vărsările de sânge, a afirmat că lunetiştii profesionali ţintesc în manifestanţi fără şanse de a rămâne în viaţă,  anume direct în inimă, cap, plămâni sau gât”. TSN transmite că, pentru a ascunde adevărata cifră a celor răpuşi de gloanţele „Berkut”-ului, forţele de ordine ucrainene  fură cadavrele decedaţilor noaptea din morgă şi le duc în afara oraşului.

O  LACRIMĂ ÎN  VEŞNICIE

O lacrimă în veşnicia celor care şi-au sacrificat tinereţea pentru Neam,Viaţă şi Libertate, precum au făcut-o şi martirii neamului nostru românesc,  picură neîncetat şi din  candela  colaboratorilor  „ZORILOR  BUCOVINEI” şi membrilor  Societăţii Jurnaliştilor Români Independenţi din Regiunea Cernăuţi. Glorie eroilor!

Felicia NICHITA-TOMA

Foto: ukrinform.ua, unian.net, uainfo.org, www.facebook.com/EuroMaydan