28 martie 2024
ZIARUL ROMÂNILOR DIN UCRAINA

ÎN UCRAINA A ÎNCEPUT RĂZBOIUL CIVIL

19 februarie 2014 р. | Categorie: Noutăţi

25  DE  MORŢI  ÎN  CONFRUNTĂRILE  DE PE  EUROMAIDANUL  DIN  KYIV

În consecinţa escaladării violenţelor din centrul Kyivului, sunt deja 25 de morţi – 20 de manifestanţi şi 5 reprezentanţi ai forţelor de ordine, informează TSN, TV5. Printre decedaţi e şi jurnalistul V. Veremii de la ziarul kyivean „Вести”. A fost rănit şi opozantul V. Turcinov, locţiitorul conducătorului Partidului „Батьківщина”.  Spitalele din capitala Ucrainei sunt arhipline de răniţi – peste 1000, nu mai sunt locuri şi suferinzii sunt transportaţi cu ambulanţele în Ternopil, Lviv, Ivano-Frankivsk etc. or, situaţia tensionată, dar paşnică până ieri, s-a transformat într-un adevărat război civil, ambele părţi folosind de-acum şi arme de foc. Mai mult ca atât, în seara precedentă, în jurul orei 20.00, forţele de ordine au atacat cu un camion de mare tonaj şi un tanc baricadele, înălţate de activiştii proeuropeni, însă aceştia le-au incendiat tehnica. Ambele tabere se învinovăţesc reciproc de agravarea conflictului din capitală. Până în prezent arde în flăcări Casa Sindicatelor, unde până ieri seara manifestanţii îşi adăposteau  proviziile alimentare şi punctele medicale,  unde se odihneau în timp de răgaz. Protestatarii răniţi au fost transferaţi de aici la Mănăstirea Mihailovsk.

 Vă amintim că revoluţia a fost generată nu atât din cauza nesemnării de Ianukovyci a Acordului de asociere cu UE, cât, mai ales, în consecinţa traiului anevoios din Ucraina, când puterea îşi iese din pene, înălţându-şi  palate, iar oamenii de-abia îşi duc viaţa de azi pe mâine, trăind în sărăcie, majoritatea cu o pensie şi un salariu de 80-90 de euro, în timp ce preţurile sunt europene.

STAREA  DE  URGENŢĂ  N-A  FOST  DECRETATĂ,  DAR  ACŢIONEAZĂ

 Deşi n-a fost încă decretată  starea de urgenţă, TV 5 şi TSN informează că ea acţionează de ieri, când a fost închis Metropolitanul în Kyiv, care, conform autorităţilor, va fi deschis doar după stabilizarea situaţiei din capitală, şoselele centrale ce duc spre Kyiv sunt blocate de miliţieni, care verifică aproape fiecare maşină pentru a împiedica deplasarea activiştilor maidanelor din regiuni spre inima ţării. În unele ţinuturi vestice – Lviv, Ivano-Frankivsk, Ternopil, protestatarii locali, aflând despre violenţele din centrul Kyivului, au luat din nou cu asalt clădirile administraţiilor de stat, procuraturilor, judecătoriilor şi serviciilor securităţi de stat.

STUDENŢII  CERNĂUŢENI  PROTESTEAZĂ  ÎMPOTRIVA  REGIMULUI  LUI  IANUKOVYCI

La Cernăuţi, după cum informează Bukinfo, studenţii Universităţii Naţionale Iu. Fedkovyci au declarat grevă în legătură cu evenimentele din Kyiv. Intrarea în corpul principal al fostei Reşedinţei Mitropolitane a fost blocată, studenţi ţin în mâini placarda: „Nu putem învăţa, în timp ce sunt omorâţi oameni!”. Un miting stihinic au organizat şi studenţii de la Institutul de economie a Comerţului Bucovinean de Stat, care s-au alăturat grevei tuturor studenţilor cernăuţeni, peste 1000 dintre care, în coloană, au trecut prin centrul oraşului, chemându-i pe colegi să se unească la aceeaşi cauză revoluţionară. În curtea Serviciului Securităţii Ucrainei în regiunea Cernăuţi ard documente în flăcări până la cer.

Tuturor femeilor ce lucrează la Procuratura Regională li s-a permis astăzi să nu iasă la serviciu, iar în caz de asediu, lucrătorii au fost sfătuiţi să părăsească sediul.











Felicia NICHITA-TOMA

Foto: www.reuters.com, bukinfo.com.ua