02 aprilie 2023
ZIARUL ROMÂNILOR DIN UCRAINA

ARESTĂRILE ŞI PERSECUŢIILE ACTIVIŞTILOR EUROMAIDANULUI NU ÎNCETEAZĂ

15 februarie 2014 р. | Categorie: Noutăţi

În pofida faptului că luptele între protestatarii şi  forţele de ordine în centrul Kyivului au încetat, iar demonstraţiile din întreaga Ucraină par a fi paşnice, situaţia politică rămâne destul de tensionată. Activiştii proeuropeni nu cedează poziţiile, cu toate că arestările şi persecuţiile lor nu încetează nici după ce au fost anulate legile dictatoriale, adoptate de parlamentul ucrainean la 16 ianuarie. Activiştii EuroMaidanelor din ţară continuă să fie traşi la răspundere penală. Şi chiar dacă sunt eliberaţi din detenţie, după ce sunt torturaţi şi bătuţi cu violenţă, dosarele criminale ce prevăd privarea lor de libertate pe un termen de la 5-7 şi chiar până la 15 ani, nu sunt închise. Au fost deja incendiate şi nimicite în flăcări peste 100 de automobile ale activiştilor proeuropeni, dar nici un criminal n-a fost tras la răspundere penală, n-a fost arestat. Mai mult ca atât, în consecinţa exploziei ce s-a produs nu demult în Casa Sindicatelor, ocupată de manifestanţi, un tânăr, încercând să deschidă o cutie, adusă de nişte necunoscuţi, pe care era scris ”medicamente”, a rămas fără o palmă şi fără câteva degete la cealaltă mână, iar altul a fost grav traumatizat la ochi.

 Ghennadi Moskal, deputatul poporului din fracţiunea „Батькивщина”, consideră  explozia respectivă  o provocare a forţelor de ordine, care astfel au încercat să pătrundă în clădire, însă membrii grupului de apărare al edificiului nu le-a permis să intre, alesul poporului comentând că „ar fi mai bine ca ministrul Zaharcenko, care a pierdut controlul asupra situaţiei operative în Ucraina, să-i depisteze pe cei 50-90 de bandiţi, „huligani-tituşki”, care în timp de noapte, înarmaţi cu bâte, distrug nestingheriți de  miliţie în centrul Kyivului,  unde sunt concentrate aproape toate forţele de ordine, restaurante, cluburi de calculatoare, incendiază automobile etc., să nu spună poveşti că aceste acte criminale sunt săvârşite de teroriştii radicali”.

Indignată de acţiunile violente şi hotărârile nejuste ale organelor de drept  ucrainene e şi jurnalista, activista EuroMaidanului Tatiana Ciornovil, care a fost bătută cu cruzime în noaptea  de 24 decembrie precedent, afirmând  că rezultatele cercetărilor cazului de către Procuratura Generala a Ucrainei sunt falsificate, deoarece crima a fost calificată ca „act de  huliganism”.

Liderul AutoMaidanului, Dmytro Bulatov, care în prezent se află peste hotare la tratament, la o recentă conferinţă de presă, a povestit detaliat cum a fost răpit, torturat şi mutilat, cum i s-a tăiat urechea, cum a fost răstignit, interogat de profesionali cu accent rusesc şi care, după părerea lui, puteau fi agenţi ai serviciilor secrete ruse. Activistul e mai mult decât convins că răpirea sa a fost organizată de Viktor Medvedciuk. Evident, pe călăii care l-au interogat îi interesa izvoarele finanţării şi deplasarea AutoMaidanului la moşiile lui Ianukovyci, Zaharcenko, Pşonka, or, cel mai mult – „vizita” autoprotestatarilor la conacul lui V. Medvedciuk, prorusul care e de părerea că numai federalizarea poate salva Ucraina.

T. FELICIA

Surse:Коммерсант-України,  ЛІГАБізнесІнформ, Украинский выбор, Правда України, TV 1+1, 5, LIGA net