29 martie 2024
ZIARUL ROMÂNILOR DIN UCRAINA

SITUAŢIA REVOLUŢIONARĂ ACTUALĂ DIN KYIV ŞI CERNĂUŢI

27 ianuarie 2014 р. | Categorie: Noutăţi

ARMATA  NU  SE  VA  IMPLICA  ÎN  CONFLICTUL  DINTRE  PUTERE  ŞI  OPOZIŢIE

În noaptea de duminică spre luni, activiştii organizaţiei „Cauza comună” („Спільна справа”) au ocupat clădirea Ministerului Justiţiei, înfruntând rezistenţa miliţiei şi ridicând baricade din saci cu zăpadă în jurul sediului respectiv pentru a nu fi atacaţi de tabăra adversă. Reacţia ministrului justiţiei O. Lukaş a fost rapidă – dacă manifestanţii nu eliberează imediat clădirea, ea se adresează  preşedintelui Ianukovici să iasă din convorbirile cu liderii opoziţiei şi va insista ca în Ucraina să fie introdusă starea de urgenţă. Pavlo Lebedev, Ministrul Apărării al Ucrainei, a declarat ieri, că armata nu se va implica în conflictul dintre putere şi opoziţie, nu va lupta împotriva manifestanţilor.

 A sporit şi numărul regiunilor – în prezent sunt 10 la număr, în care activiştii  au ocupat clădirile Administraţiilor şi Consiliilor Regionale, formând Consiliile Poporului, care au preluat conducerea ținuturilor respective. Urmând exemplul noilor organe din regiunile Ternopil şi Ivano-Frankivsk, Consiliile Poporului din regiunile Cernăuţi şi Lviv au adoptat hotărârea privind interzicerea pe aceste teritorii a activităţii partidelor regiunilor şi comunist, folosirea simbolicii lor.

După violenţele de pe EuroMaidanul din centrul Kyivului, 9 reprezentaţi ai trupelor speciale „Berkut” din regiunea Ternopil au scris cerere de concediere, asemenea majorităţii colegilor lor din regiunea Lviv, informează TV „24”.

AutoMaidanul din Kyiv a sporit, de la 10 mii până la 25 mii de dolari, premiul pentru informaţia despre Dmytro Bulatov, care a dispărut fără veste miercurea precedentă şi până ce nimeni nu ştie dacă e în viaţă.

Lupte crâncene între protestatari şi „Berkut” continuă pentru ocuparea sediilor administraţiilor regionale în Cerkasî, Cernihiv, Sumî, Kirovograd, Doneţk, Krivyi Rig etc. Organele de ordine procedează cu aceeaşi cruzime  cu manifestanţii, în consecinţă zeci de activişti au fost grav răniţi şi spitalizaţi, alţii fiind arestaţi.

CONSILIUL POPORULUI  DIN  CERNĂUŢI  ŞI-A  ÎNCEPUT  ACTIVITATEA

Consiliul Poporului din regiunea Cernăuţi, la şedinţa sa ordinară, a format consiliul executiv al lui, biroul de anticorupţie şi consiliul obştesc de experţi, a început procesul creării consiliilor poporului în raioanele şi orăşelele din nordul Bucovinei.

Aproape 20 de activişti ai Maidanului din Cernăuţi, care au automobile proprii, s-au adunat şi au hotărât să organizeze AutoMaidanul din  centrul nostru regional, alegându-l coordonator pe Oleksii Kolomieţi, membru al conducerii Organizaţiei orăşeneşti a partidului „UDAR”. Prima acţiune a noii formaţiuni obşteşti a fost pichetarea Primăriei Cernăuţiului ce a avut loc astăzi, 27 ianuarie. 

Sursa: bukinfo.com.ua, TV "24".

Felicia NICHITA-TOMA