29 martie 2024
ZIARUL ROMÂNILOR DIN UCRAINA

PROTESTELE SE EXTIND, IANUKOVYCI ÎŞI SAPĂ GROAPA

26 ianuarie 2014 р. | Categorie: Noutăţi

Cine i-a pregătit mormântul?

Se pare că zâmbetul începe să dispară de pe faţa preşedintelui V. Ianukovyci, care întreprinde gesturi disperate de a-şi salva tronul. Aceasta s-a văzut clar în cadrul întâlnirii cu reprezentanţi ai unor organizaţii nonguvernamentale şi înalte feţe bisericeşti. El a declarat că în timpul apropiat îi va concedia pe câţiva funcţionari de rang înalt care au pregătit documentele privind Acordul de asociere cu UE (fapt deja împlinit). Potrivit spuselor sale, aceştia nu sunt demni de încredere, pentru că nu s-au consultat cu asociaţiile producătorilor ucraineni şi, de fapt, „ei au pregătit pentru noi mormântul”. Cică experţii şi cinovnicii lucizi l-au preîntâmpinat în privinţa problemelor ce pot apărea în cazul semnării Acordului. Păcat că nu l-au avertizat „aceşti cinovnici clarvăzători” ce probleme se pot declanşa în cazul nesemnării Acordului. Or, nu numai din acţiunile din ultimele luni, dar şi din declaraţiile de mai sus e evident că preşedintele Ucrainei nici pe departe nu e proeuropean, şi nici n-a avut de gând vreodată să semneze Acordul de asociere cu UE.

Ispită pentru liderii opoziţiei

Încă nu e clar dacă e un joc, o capcană sau, într-adevăr, actuala conducere s-a deşteptat şi este dispusă să meargă la compromisuri serioase pentru instaurarea liniştii în ţară. În cadrul tratativelor de sâmbătă seară, Viktor Ianukovyci a venit cu propuneri senzaţionale şi tentante pentru liderii opoziţiei. Lui A. Iaţeniuk i s-a propus postul de premier, iar lui V. Kliciko – de vicepremier pentru probleme umanitare. O. Teahnibok a rămas deocamdată fără portofoliu. Făcând haz de necaz, unii conaţionali de-ai noştri îl sfătuiesc pe V. Ianukovyci să-i propună liderului formaţiunii radicale de dreapta postul de ministru pentru minorităţile etnice, poate îi va trece şi pe ruşii din Ucraina la această categorie. Şi pe Tymoşenko s-o elibereze şi să oblige Curtea Constituţională să-i recunoască victoria la alegerile prezidenţiale din 2010. Serios vorbind, însă, cei doi lideri ai opoziţiei n-au rămas încântaţi de propunerile ademenitoare. La briefingul convocat la centrul rezistenţei naţionale, A. Iaţeniuk a declarat: „Orice decizie privind asumarea răspunderii pentru soarta ţării urmează să fie acceptată în unanimitate de cei trei lideri şi de poporul de pe maidanele Ucrainei. Nu respingem, nici nu acceptăm, trebuie să ne consultăm”. Liderul formaţiunii „Batkivşcyna” a mai declarat că opoziţia nu se teme de răspundere chiar şi în această situaţie când ţara se află în pragul falimentării, şi este gata să şi-o asume, dar mai întâi Ianukovyci trebuie să îndeplinească condiţiile impuse de protestatari: să fie eliberaţi deţinuţii politici din întreaga ţară, în primul rând Iu. Tymoşenko, să fie anulate în întregime legile dictatoriale adoptate cu încălcări brutale la 16 ianuarie, să se revină la Constituţia din 2004, la orânduirea de stat parlamentar-prezidenţială, să fie traşi la răspundere penală miliţienii care au comis acte de violenţă, să fie amnistiaţi protestatarii reţinuţi, să se semneze Acordul de Asociere cu UE. Părţile au ajuns la înţelegerea ca la sesiunea extraordinară din 28 ianuarie să fie examinate aceste propuneri, liderii opoziţiei primind câteva răspunsuri pozitive privind eliberarea activiştilor Euromaidanului şi examinarea mecanismului pentru schimbarea Constituţiei.

Propunerile lui V. Ianukovyci privind reformarea guvernului au fost discutate sâmbătă seară la o şedinţă a fracţiunilor parlamentare ale partidului regionalilor şi comuniştilor. Potrivit declaraţiei regionalului V. Lukianov, cei 250 de participanţi la dezbateri au fost de acord cu iniţiativa şefului statului de a-i încredinţa conducerea guvernului lui A. Iaţeniuk.

Casa Ucraineană – ocupată de protestatari

La numai câteva ore după tratativele liderilor opoziţiei cu puterea, activiştii Euromaidanului au ocupat Casa Ucraineană, în care se aflau vreo 200 de membri ai trupelor de interne. Ministrul V. Zaharcenko susţine că miliţienii pur şi simplu se odihneau acolo şi că au părăsit clădirea la ordinul său, dar nu impuşi de protestatari. În realitate, atacul a început pe la miezul nopţii (25 spre 26 ianuarie), activiştii fiind nevoiţi să spargă geamurile, să arunce cocktailuri „Molotov” şi alte mijloace pirotehnice. Miliţia a răspuns cu gaze lacrimogene şi tunuri de apă. Confruntările au durat vreo trei ore, după care 200 de miliţieni au părăsit clădirea. Acum activiştii fac ordine din urma lor, punând pază la Fondul Muzeului de istorie a Kyivului, aflat la nivelele superioare. Ei susţin că prin ocuparea clădirilor administrative urmăresc scopul de a le demonstra atât puterii, cât şi liderilor opoziţiei neputinţa de a ţine sub control situaţia catastrofală ce a cuprins întreaga ţară.

Între timp, în Ivano-Frankivsk şi Ternopil, consiliile regionale au votat interzicerea activităţii partidului regiunilor şi celui comunist, precum şi folosirea simbolicii lor în teritoriile respective.

Se pregăteşte o nouă lege contra protestelor paşnice

Greu de crezut că sesiunea din 28 ianuarie va aplana conflictele şi că, în genere, deputaţii de actuala legislatură a Radei Supreme vor anula legile care au extins amploarea protestelor. Noul adjunct al şefului administraţiei prezidenţiale, A. Portnov, împreună cu Ministerul finanţelor, intenţionează să înregistreze în parlament un nou proiect de lege orientat contra Euromaidanului. Conform proiectului, organele de finanţe au dreptul să blocheze conturile organizaţiilor şi întreprinderilor, care vor fi suspectate de susţinerea acţiunilor extremiste.

Maria TOACĂ

Sursele: liga.net, ictv.ua, mail.ru

Foto: liga.net