29 martie 2024
ZIARUL ROMÂNILOR DIN UCRAINA

BUCOVINA – TRASEU TURISTIC DE AVENGURĂ PENTRU ROMÂNIA ŞI UCRAINA

18 ianuarie 2014 р. | Categorie: Noutăţi

În ultimul timp relaţiile cultural-artistice şi turistice ale regiunii Cernăuţi cu judeţele limitrofe ale României sau activizat şi sau extins, obţinând o amploare tot mai mare. De aceea, ieri, în Sala de Activităţi a Consulatului General al României la Cernăuţi, a avut loc o întâlnire a operatorilor turistici din ambele părţi ale Bucovinei, organizată de misiunea diplomatică română.

La această reuşită întâlnire bilaterală au participat 26 de operatori, de conducători de firme, agenţii, pensiuni turistice din 5 judeţe ale României – Suceava, Botoşani, Bacău, Neamţ şi Harghita,  aproape 20  - din regiunea Cernăuţi.

Dna Eleonora MOLDOVAN, Consulul General al României la Cernăuţi, a menţionat că zilnic se primesc la Consulat cereri de la agenţi, operatori şi persoane fizice din regiunea Cernăuţi, din circumscripţia consulară privind potenţialul turistic al României. Şi mulţi cetăţeni români îşi manifestă dorinţa să viziteze Cernăuţiul, regiunile de vest ale Ucrainei, să i-a cunoştinţă de monumentele istorico-culturale, posibilitățile turistice ale acestor ţinuturi:

- Şi cu toate că cunoaştem situaţia respectivă din ambele ţări, am organizat în colaborare cu dl Ioan Iţco, preşedintele fondator al Institutului de Învăţământ şi Cercetare în Turism „I.P.I. Bucovina”, întâlnirea de astăzi, deoarece suntem de părere că anume specialiştii sunt persoanele care pot să povestească concret despre activitatea lor.

Timp de peste 3 ore operatori turistici din ambele ţări au făcut cunoştinţă, şi-au expus posibilitățile turistice. Astfel, proprietarii pensiunilor, hotelurilor, cabanelor din România au relatat colegilor ucraineni despre  diferite trasee turistice montane, la mănăstirile din sudul Bucovinei, plimbări pe cai călare sau cu vaporaşul pe lacuri, obiective turistice şi zone de o frumuseţe divină (Rezervaţia de zimbri „Dragoş Vodă”, Codri de Aramă, Poiana Teiului, Lacul Roşu, Cheile Bicazului, Lacul de acumulare Izvorul Muntelui, Vârful Rarău), în care turiştii se vor putea reîntoarce în mijlocul tradiţiilor autentice bucovinene (casă bătrânească cu pat din fân, casă din copac, cramă, stână şi iaz plin de peşte), vor putea să se plimbe cu caleaşca, bicicleta, să pescuiască, să joace fotbal, tenis volei, ping-pong, să se scalde în bazine cu ape termale şi în lacuri cu apă sărată, să bea apă minerală curativă din izvor, să servească bucate din paradisul culinar al Bucovinei, preparate din produse proprii ecologic curate, etc.

La rândul lor, operatorii cernăuţeni le-au propus colegilor români trasee turistice montane pedestre şi pe cai, vizitarea peşterilor, programe de vânătoare, schi, snowboard, excursii aeriene cu avioane mici, sărirea cu paraşuta, safari, plutăritul cu caiacul ş.a.

Oaspeţii şi gazdele şi-au manifestat dorinţa să consolideze această colaborare, să organizeze programe comune, să se ajute reciproc.

Excelenţa Sa, dna Eleonora MOLDOVAN, i-a informat în încheiere pe cei prezenţi că misiunea diplomatică română din Cernăuţi va organiza la 13 martie a.c., o întâlnire asemănătoare în Ivano-Frankivk.

Diana TOMA