03 iunie 2023
ZIARUL ROMÂNILOR DIN UCRAINA

ROMÂNII – CÂŞTIGĂTORI AI FESTIVALULUI „MALANCA-FEST”

17 ianuarie 2014 р. | Categorie: Noutăţi

Hai să dăm mână cu mână

Cei cu inimă română,

Să-nvârtim hora frăţiei

Pe pământul României!...”

Astfel, prinşi în „HORA  UNIRII”, în timp ce pe bolta spiritualităţii româneşti din nordul Bucovinei se aprindea  steaua Marelui Poet Naţional Mihai Eminescu, la Cernăuţi, pe Pământul României, învârtind hora frăţiei şi dând mână cu mână cu ceilalţi participanţi la Festivalul Internaţional „MALANCA-FEST”, vrednicii fii de români de la poale de Carpaţi, uniţi în spectacolul teatralizat MALANCA, din Crasna, raionul Storojineţ, îşi etalau, în ritmul feeric al jocului Urşilor, Regilor, Babei şi Moşneagului etc. pitorescul spectaculosului ritual la sorginte păgân, îmbogăţit cu elemente româneşti.

Or, al patrulea an consecutiv, în capitala Bucovinei, se  desfăşoară Festivalul Malăncilor, la cel din anul curent participând 45 de colective – din toate raioanele ţinutului nostru, din regiunea Cerkasy („Vinociok”), din România („Arcanul”, Universitatea „Ştefan cel Mare”, Suceava şi „Gura izvorului”, Vatra Moldoviţei)  şi Republica Moldova („Cavalerii Armoniei”, Criuleni). Pentru prima dată în acest an sau acordat premii în două categorii „Malanka” şi „Pereberia”.

Astfel, locul I în categoria „Malanka” a fost acordat reprezentanţilor Malăncii din Crasna, raionul Storojineţ, care au fost desemnaţi cu un premiu de 50 mii de grivne, locul II i-a revenit  altui colectiv de români  - cel din s. Horbova, raionul Herţa ce a primit 30 mii de grivne, care i-a surprins pe spectatori nu doar prin feeria „Căluţilor”, horelor învârtite cu foc, ci şi prin dimensiunile uriaşe ale Dragonului cu aripi, lung de 15 metri ce mişca din cap şi coadă, ochii căruia luminau, iar din gură-i ieşeau aburi.  Pe locul III s-a clasat  Malanka din s. Gorişni Şerivţi, raionul Zastavna, care a obţinut 20 mii de grivne. Categoria a doua a fost câştigată de Malanka din Vaşkivţi, raionul Vijniţa, căreia i-au fost înmânate 30 mii de grivne.

Timp de aproape 8 ore, mii de cernăuţeni şi oaspeţi ai regiunii noastre au aplaudat alaiul şi spectaculoasele evoluări ale Malăncilor participante la Festival – colectivul etnofolcloric „Caluşarii” din s. Costiceni, raionul Noua Suliţă, Malăncile din s. Ceahor, Corovia, Tărăşeni, raionul Hliboca, etc. şi cea din suburbia Roşa, or. Cernăuţi etc.

Organizatorii Festivalului au intenţia de a înainta documentele  pentru ca „MALANCA-FEST” să devină moştenire spirituală a Patrimoniului UNESCO.

Diana TOMA

Pentru mai multe fotografii click aici

Fotografii şi video de autor