29 martie 2024
ZIARUL ROMÂNILOR DIN UCRAINA

Eminescu – flamură și scut

12 ianuarie 2014 р. | Categorie: Noutăţi

Iată că au trecut aproape două săptămâni de când am pășit pragul unui nou an pe care ni-l dorim mai bun decât cel de care ne-am despărțit, cu mai multe realizări frumoase și cu mai multe bucurii pentru sufletele și inimile noastre. Și una dintre aceste bucurii este, fără îndoială, reîntâlnirea cu versul Luceafărului poeziei noastre naționale – Mihai Eminescu. Or, în fiecare an la 15 ianuarie, când sărbătorim ziua lui de naștere, sufletele noastre vibrează în ritmul versului eminescian, încărcându-ne  de lumină, de căldură și demnitate omenească.

Spre bucuria tuturor, de câțiva ani încoace, de ziua Poetului nepereche marcăm încă o sărbătoare  importantă și semnificativă – Ziua Culturii Naționale. Deci, un dublu prilej de a ne mândri cu limba, cultura noastră națională, cu patrimoniul literar moștenit de la înaintași, pe care avem datoria nu numai să le păstrăm, ci și să le înmulțim.

Cu prilejul acestor sărbători revelatoare, Societatea Scriitorilor Români din Cernăuți împreună cu Fundația „Casa limbii române”, Societatea pentru Cultură Românească „M. Eminescu”, Muzeul memorial „M. Eminescu”, Biblioteca regională „M. Ivasiuk” , celelalte  societăți publice, cu  sprijinul  Consulatului General al României la Cernăuți,organizează  un șir de  acțiuni cultural-literare. Astfel, la 14 ianuarie, la sediul Societății pentruCultură Românească „M. Eminescu” din Cernăuți va avea loc o excursie virtuală prin locurile eminesciene din Cernăuți, realizată de arhivistul Dragoș Olaru. Tot în aceeași zi în centrele raionale Herța, Hliboca și Noua Sulița vor fi depuse flori la busturile poetului Mihai Eminescu.

La 15 ianuarie, la ora 10.00 reprezentanții societăților culturale românești din ținut, toți admiratorii operei nemuritoare a poetului nepereche vor depune flori la bustul poetului din curtea casei lui Aron Pumnul,iar la ora 11.00 – la statuia Luceafărului poeziei noastre naționale  din centrul regional.

La ora 12 participanții la manifestări sunt invitați la Biblioteca științifică regională „M. Ivasiuk” din Cernăuți (str. Kobâleanska nr.47  ) unde vor avealoc lansări de carte, înmânareaPremiului literar „Mihai Eminescu” al Academiei Române, recitaluri de versuri susținute de poeții cernăuțeni și de oaspeții din România, un recital de versuri ale Poetului nepereche susținut de studenți și de elevi de la școlile din oraș.

Partener media al acțiunilor cultural-literare – ziarul regional „Zorile Bucovinei”.

De mai multe decenii la rând numele poetului Mihai Eminescu flutură pe buzele noastre și atunci când avem vre-un prilej de bucurie, și atunci când durerea ne străpunge sufletul cu lancea neagră a suferinței. Și drept răspuns, pentru clipele de bucurie și pentru sprijinul pe care-l avem în cuvântul lui nepieritor  în momentele de cumpănă, avem datoria să ne adunăm, măcar de două ori pe an, lângă versul lui plin de lumină și demnitate, să-i ascultăm îndemnurile și sfaturile pentru a-i mângâia cu privirea fruntea plină de gânduri, aducându-i în dar o floare și dragostea noastră nemărginită.