29 martie 2024
ZIARUL ROMÂNILOR DIN UCRAINA

DEŞTEAPTĂ-TE , ROMÂNE, DIN SOMNUL CEL DE MOARTE!

26 decembrie 2013 р. | Categorie: Actualități

Nepăsarea este o boală mare pentru omul care gândeşte: „După mine şi potopul”. Asemenea persoane se deosebesc de animale doar prin faptul că umblă pe două picioare. Cu părere de rău, această boală a cuprins mase întregi. Reuşit a determinat situaţia actuală dna Felicia Toma în articolul „Cine mai are  nevoie de adevăr?” (nr.74, ziarul „ZORILE  BUCOVINEI”).

De ce majoritatea românilor din nordul Bucovinei s-au molipsit de această boală distrugătoare – nepăsarea? Răspunsul e unicul – lipsa Izvorului de reînnoire a sufletului – bisăptămânalul „ZORILE BUCOVINEI”, care e unicul ziar al românilor din Ucraina ce reflectă adevărul. Această publicaţie e un leac, atât pentru românul sănătos, cât şi pentru cel molipsit de indiferenţă şi nepăsare, dar care se mai poate vindeca. În paginile ziarului îndrăgit găsim de toate, materiale pe orice plac – despre educaţie, limbă, omenie, comportare, credinţă, adevăr, poveţe, îndrumări, orientare în viaţă etc. Anume publicaţia respectivă scrie despre toate ce au loc în Ucraina – corupţia ce a împăienjenit toate domeniile, lipsa judecăţii drepte, abuzurile miliţiei, judecătoriilor, celor de la putere, adoptarea legilor doar în favoarea oligarhilor etc.

Un român de la Roşa, speriat de parcă a fost trezit din somn sau a căzut de pe altă planetă, îmi telefonează şi mă întreabă dacă privesc la televizor ceea ce se întâmplă pe „Euromaidanul” din Kyiv. Îl întreb: „Nu citeşti „ZORILE  BUCOVINEI” ce informează cititorii săi de o lună de zile despre aceste evenimente. Ion Boacă din Culiceni îmi spune că în satul lui ziarul respectiv e abonat de puţini oameni. Mă întreb: atunci cum pot afla ei adevărul?

Biserica s-a înlăturat de asemenea de la educaţia românilor, căci preoţii, în loc să se unească cu patriarhia-mamă, s-au unit cu cea vitregă, de la Moscova, fapt despre care povesteşte amănunţit în acelaşi număr, Maria Bricic din s. Horbova. Şi anume despre toate chinurile suferite din cauza ruşilor de către români şi alte popoare. Am îndurat şi eu, ucrainean din rădăcină,  multe atunci, fiind alături de români. „Păstorul” Kiril de la Moscova, în loc să predice învăţătura lui Hristos, vorbeşte peste tot despre „русский мир” ce înseamnă „pacea rusă”, în care lipseşte pacea adevărată. Multe popoare, inclusiv românii şi ucrainenii, au gustat „pacea rusă” în timpul „eliberării” şi după ea. Mama-vitregă a făcut totul de-a lungul anilor ca să ne uităm limba, cultura, credinţa, obiceiurile, chiar şi originea. Iată cine îi otrăveşte pe români cu boala nepăsării!

Un exemplu viu al nepăsării şi indiferenţei serveşte şi faptul că nici un preot român nu doreşte să vină la Cimitirul Militar vechi din Cernăuţi şi să-i pomenească pe cei peste 400 de eroi români, care şi-au sacrificat viaţa din datorie faţă de Ţară, dar care au fost nimiciţi de „eliberatori” şi zac acum într-un mormânt comun. Oare asemenea fapte nu e o ruşine pentru preoţi? Ce le vor spune ei urmaşilor? Deşteaptă-te, române, din somnul cel de moarte!

Dacă citim regulat „ZORILE  BUCOVINEI” (ce-i drept, mai întâi trebuie să-l avem în casă), atunci înţelegem că toate evenimentele barbare, săvârşite de „eliberatorii” sovietici, împreună cu „stribocii” locali asupra românilor băştinaşi, sunt descrise în paginile publicaţiei, de regulă, de persoane vârstnice, care au supravieţuit acelor timpuri grele, iar generaţia crescută şi educată de mama-vitregă, se uită la evenimentele ce au loc în ţară cu nepăsare. Dar trebuie să spunem adevărul – anume tineretul actual ce n-a suferit sub călcâiul ciumei sovietice, care doreşte să trăiască într-o ţară liberă şi democrată, civilizată, s-a răsculat împotriva hoţilor şi bandiţilor de la conducerea ţării, care au dus Ucraina noastră bogată de râpă, la sapă de lemn, iar singuri s-au îmbogăţit cu miliarde de dolari.

Românul, având „ZORILE  BUCOVINEI” în casă, trăieşte în pas cu timpul, are un orizont larg, vede şi simte viaţa aşa cum este ea, iar cel molipsit de nepăsare, mai mult doarme decât trăieşte, speriindu-se de orice zgomot sau, doamne fereşte, de trăsnet. Deşteaptă-te, române, din somnul cel de moarte!

Nicolae HANCHEVICI,

or. Cernăuţi