28 martie 2024
ZIARUL ROMÂNILOR DIN UCRAINA

CE PĂRERE AVEŢI DESPRE INSTALAREA ŞI DECAPITAREA BUSTULUI LUI EMINESCU LA HLIBOCA?

20 iunie 2013 р. | Categorie: Cultură

Ion SIMINIUC, pensionar din s. Hruşăuţi:

-Eminescu e pentru noi totul – Limbă, Neam, Tricolor, Speranţă şi Crez şi îmi râde sufletul că bustul lui a fost instalat într-un loc atât de frumos. Am impresia că actul de vandalism a fost o acţiune planificată din timp, prin care ni s-a scuipat în suflet şi ne-au înjosit din nou pentru a ne ţine mereu în frică. Noi, românii din acest colţ înstrăinat de Ţară, am ajuns iarăşi timpuri vitregite, când ni se înăbuşă suflul naţional şi suntem desconsideraţi ca neam.

Silvian BOICO, reprezentant al Consiliului Raional:

-Demult timp se discuta despre înălţarea bustului Poetului nostru naţional în centrul or. Hliboca şi e îmbucurător faptul că, în sfârşit, ni s-a realizat visul. Fiecare naţiune se mândreşte cu personalităţile sale: ucrainenii îl au pe T. Şevcenko, iar noi, românii, – pe M. Eminescu. E bine că anume prin instalarea bustului Luceafărului a fost pus începutul unei alei a oamenilor iluştri hliboceni – Domka Botoşanska, Olga Kobyleanska etc. Dacă ştiam că cineva poate atenta la Eminescu, făceam de serviciu şi, sunt sigur, nu se întâmpla o asemenea crimă.

Elena CALANCEA, învăţătoare la Liceul „M. Eminescu” din Carapciu:

-Sunt mândră că am ajuns să văd simbolul naţional al românilor în centrul nostru raional. Eminescu a creat nu doar pentru români, ci pentru întreaga omenire. Nimic, nici chiar vandalismul decapitării Poetului, nu ne-a împiedicat să ducem la bun sfârşit acest sfânt deziderat pentru noi, românii din nordul Bucovinei. Prezentă la dezvelirea bustului lui M. Eminescu, m-a cuprins un val de sentimente şi trăiri – iubire, puritate, visare, tărie şi speranţă, mândrie că sunt o părticică din poporul român cu un destin atât de glorios, însă atât de tragic. În acelaşi timp, sunt tristă şi îndurerată că mai sunt încă ticăloşi, care nu au nimic sfânt.

Ion CREŢU, şeful Direcţiei Raionale Hliboca a Fondului de Pensii:

-Instalarea bustului lui Mihai Eminescu în centrul Hlibocii e o victorie a noastră, a românilor din Bucovina, căci Poetul a fost şi a rămas pentru noi un simbol sfânt, deoarece am crescut şi am fost educaţi prin versurile sale în spiritul iubirii de Grai şi Neam.  Sunt nespus de fericit că îl avem de-acum printre noi şi aici, la Hliboca, şi sunt sigur că acest loc ne va aduna lângă chipul său, ne va uni şi mai mult. Criminalii sper că-şi vor primi pedeapsa meritată. Spun doar atât: Iartă-i, Doamne, că nu ştiu ce fac!

Nicolae MINTENCU, profesor de limba şi literatura română la ŞM Voloca:

-Eminescu e Poet universal, căci opera lui e tradusă în peste 80 de limbi şi citită pe întreg globul pământesc. Îmi sângerează şi îmi plânge inima, când se întâmplă asemenea lucruri murdare şi criminale, precum a fost decapitarea bustului lui M. Eminescu. Nici nu-mi venea să cred că în zilele noastre e posibil un asemenea act de vandalism, prin care s-a încercat ponegrirea lui Eminescu şi a noastră, a românilor din acest colţ străbun.

Petru HRIŢCU, medic-stomatolog din s. Ceahor:

-Aşteptam de multă vreme să-l avem pe Mihai Eminescu în centrul nostru raional şi acest vis ni s-a împlinit. Îmi pare foarte rău că tatăl, Ion, care îl iubea mult pe Poet, n-a ajuns aceste zile pline de bucurie pentru noi – să-l vadă înălţat în faţa Muzeului Etnografic Raional. Ar trebui ca vandalii, care au deteriorat bustul, să fie aspru pedepsiţi ca astfel să le treacă pofta şi altor criminali să atenteze la simbolurile naţionale ale popoarelor conlocuitoare ale Bucovinei.

Eugenia BALAN-CIOCOBOC, poetă populară din s. Tereblecea:

-Am o mare sărbătoare în suflet pentru ziua de azi, cu toate că e umbrită de tristeţea şi durerea actului de vandalism cu care a fost tratat marele nostru Poet Naţional, Mihai Eminescu, iar prin defăimarea personalităţii lui şi noi am primit o lovitură, prin care s-a încercat să ne nimicească ca neam. Însă zadarnică le-a fost „truda”, căci nu vor reuşi nicicând.

FELICIA Nichita-Toma

Fotografii de Nicolae Hauca