29 martie 2024
ZIARUL ROMÂNILOR DIN UCRAINA

TREI ZILE ROMÂNEȘTI LA VIENA (II)

20 mai 2013 р. | Categorie: Externe

Serbare la Poarta Maramureşeană

După o zi plină de evenimente şi de soare, ziua a doua a debutat cu o ploaie rece şi mărunta, mocăneasca, parcă adusă de prin munții Maramureșului. Cu toate acestea spiritul românesc şi dorința de a fi împreună la această, deja tradițională, serbare românească de Ziua Europei, au adus marea bucurie în sufletele tuturor românilor, veniți de la sute de km pentru a  sărbători românește.

Astfel, Ambasada României la Viena, împreună cu Cercul Cultural Româno-Austriac & Radio Tv UNIREA din Wiener Neustadt, al Forstamt Viena, în colaborare cu Primăria sectorului 10 – Favoriten, au continuat tradiţia instaurată acum 7 ani şi au organizat, la 11 mai 2013, sărbătorirea Zilei Europei, într-un loc mirific, parcă din poveștile şi doinele românești, într-o poienița din Böhmischer Prater, Laaer Wald.

După primii pași, când am trecut din aleea asfaltată a orașului, am intrat pe un târam de vis, înconjurat de un crâng înverzit ca în poeziile lui Eminescu. În mijlocul acestuia ne-am reunit la Poarta Maramureşeană, loc unde a fost amplasată scena şi o dotare tehnică remarcabilă pentru desfășurarea spectacolului.

În debutul festivităților au luat cuvântul reprezentantul Ambasadei României, domnul Alexandru Grădinar, urmat de preşedintele Asociaţiei Unirea, domnul Ioan Godja, precum şi de membra cenaclului Lucian Blaga din Sebeş, scriitoarea Mariana Moga.

Din discuțiile avute cu d-nul Ioan Godja, am aflat că şi de aceasta dată Consiliul Județean Alba, Cenaclul Literar Lucian Blaga, Centrul Cultural şi Primăria din Sebeș au fost partenerii din România, care s-au implicat pentru desfășurarea acestor zile culturale la Viena. D-na Mariana Moga a fost omul de legătură, care a coordonat şi a făcut în aşa fel ca lucrurile sa se desfășoare cât mai bine.

Programul artistic a fost deschis de micuța folk-ista Ioana Barbuliceanu din Costinești, care cu glasu-i vibrant şi puternic a intonat prima strofă din Imnul Naţional, continuată cu „Treceți batalioane române Carpații”, amintindu-ne că, de fapt, pe 9 mai sărbătorim înfrângerea fascismului. A mai cântat 2 piese care ne-au făcut să înțelegem de ce i se spune „micuța cântăreața revoluționară”: prima piesa, o compoziție proprie, „Şcoala din inima mea”, prezintă, romanțat, starea din școala româneasca de azi, iar cea de a doua a zguduit şi a pus pe gânduri asistenţa, prin mesajul simplu, dur şi dureros: „Romania, o ţară de vânzare”(versuri Liviu Baiţel). În finalul microrecitalului, toți cei prezenți – artiști, spectatori, jurnaliști – i-au cântat la mulți ani, pentru ca a împlinit 13 ani, chiar pe scena din Viena. Ce poate fi mai frumos şi mai înălțător pentru un astfel de copil român? După acest moment au urmat mai bine de doua ore de spectacol în care au evoluat:

 - fluieraşii din Şugag “Dorul Munţilor” (coordonator Vasile Duvlea), oameni mândri, frumoși şi impresionanți în straiul lor popular, veseli şi calzi, apropiați de toți cei prezenți, invitându-i pe toți să se încălzească cu o gură de palincă adusă cu grijă de acasă.

- impresionante şi deosebit de frumoase, îmbrăcate în portul tradițional, au fost fetele care au cântat folclor romanesc: Adina Hada, Ioana Damian, Maria Filimon, Delia Godja si Diana Raşină. Nu mai prejos a fost şi Florin Iftime, care trăiește de mulți ani în Viena, însă portul şi cântecul bănățean le păstrează cu sfințenie. Cu tot frigul pătrunzător şi ploaia care nu se mai oprea, ele s-au schimbat în frumoasele costume naționale, spunând răspicat că respectul pentru ţară şi demnitatea de românce trebuie onorate într-o zi festivă ca aceasta în straiul popular al neamului românesc. Cântecele şi vocile lor au fost de o acuratețe impresionantă, răsunând în acea poieniță din frumosul parc vienez, ca trilurile de privighetori care chemau soarele.

Au urmat copii minunați de la Clubul de dans sportiv „Fantasy Dance” al Centrului Cultural „Lucian Blaga” Sebeş (instructor Ema Salati).

Partea finală a spectacolului a fost susținuta în forța de soliştii vocali Corina Corpodean (folk), Gheorghe Berghian (pop) şi Grupul vocal-instrumental „Our Band“, care este format din Cosmin Pienariu-voce, Vasile Berki-chitara, Leopold Zanca-clape, Bogdan Lucian-bass şi Ferdinand Borca - tobe, au încheiat programul artistic cu muzica lor răsunând în tot parcul sectorului 10 din Viena. Având în vedere că la această festivitate, Societatea Comerciala „HORA” din Reghin, România, producător de instrumente muzicale, a fost sponsorul principal, Ioan Godja a înmânat o serie de instrumente muzicale celor prezenți la aceasta sărbătoare, mulțumind sponsorilor pentru sprijinul acordat. A mulțumit şi echipei de la tehnica, în special inginerului de sunet George Dancu, pentru munca depusa în acele condiții nefavorabile şi pentru profesionalismul de care au dat dovadă. A mulțumit tuturor celor prezenți celor ce nu au reușit sa fie prezenți fizic, ci doar cu mintea şi sufletul, a mulțumit tuturor celor ce au trimis mesaje.

Ionica Armanca, Viena