28 martie 2024
ZIARUL ROMÂNILOR DIN UCRAINA

DE CORONAVIRUS AU DECEDAT DOUĂ UCRAINENCE

15 martie 2020 р. | Categorie: Noutăţi

Regiunea Cernăuți a declarat stare de urgenţă din cauza epidemiei de coronavirus. În Cernăuţi sunt două cazuri de îmbolnăvire cu COVID-19. Bărbatul de 65 de ani care s-a întors din Italia la 3 martie şi un bărbat, în vârstă de 64 de ani, identificat cu această maladie ucigătoare la 10 martie, soţia căruia s-a întors din Italia. Ambele persoane se află sub supravegherea strictă a medicilor. Şi dacă în Italia cei bolnavi sunt trataţi de stat, în Ucraina, în lipsa medicinii de asigurare, aceste cheltuieli, conform medicului infecţionist O. Kobevko, în mare măsură,  urmează să le suporte pacienţii. Cu suspiciune de îmbolnăvire cu coronavirus la Cernăuţi au fost internate încă 8 persoane, iar la 13 martie şi o mamă cu doi copiii mici.

Femeia din Jytomyr, în vârstă de 70 de ani, care s-a întors recent din Polonia şi suferea de pneumonie, a decedat deja. E primul caz în Ucraina de deces în consecinţa îmbolnăvirii de coronavirus. O altă ucraineanca de 65 de ani a decedat în Italia. Fiind spitalizată  în consecinţa unei boli cardiace, a fost depistată cu coronavirus.

Carantina privind coronavirusul a fost instituită la Piața Kalynivska din Cernăuți până la 3 aprilie curent, cu excepţia sectorului alimentar.  Decizia a fost aprobată de membrii Comisiei Regionale pentru Securitate Tehnologică Mediu și Situații de  Urgență. 

Doar adia la 13 martie,  după 10 zile de la prima îmbolnăvire cu această maladie ucigătoare, Cernăuţiul a primit teste de depistare a coronavirusului. Ca să nu se molipsească de coronavirus, prelaţii ucraineni le recomandă enoriașilor să nu mai sărute icoanele.

Medicii accentuează că una dintre cele mai eficiente profilaxii împotriva COVID-19 este şederea acasă, mai ales a bătrânilor, care țin de grupa de risc.

.La 13 martie curent, Consiliul de Securitate și Apărare Națională a Ucrainei  a luat hotărârea, să-şi închidă, timp de 48 de ore, frontierele pentru cetăţenii străini, iar de la 14 martie, cu scopul protecţiei,  în Cernăuţi a fost întreruptă circulaţia transportului urban . Deci, a fost suspendată circulaţia rutierelor și autobuzelor pe itinerarele ce leagă centrul regional cu raioanele, decizie criticată de primarul Cernăuțiului Oleksii Kaspruk, fiindcă în consecinţa acestei hotărâri oamenii din sate şi raioane nu au cum se deplasa la locul de muncă.  Primarul Cernuățiului s-a adresat organelor  regionale de resort pentru a fi revăzută decizia privind  suspendarea transportului urban.

Diana TOMA pentru „Zorile Bucovinei”