23 mai 2022
ZIARUL ROMÂNILOR DIN UCRAINA

SCUMP MI-I NEAMUL

25 noiembrie 2013 | Categorie: Din poşta redacţiei

În tinereţe ni se pare că suntem nemuritori. Şi cu toate că se mai întâmplă să priveghem la căpătâiul unui bunic sau uncheşi, trecuţi în lumea drepţilor, gândurile ne poartă înainte, la un viitor mare, fericit, crezând fierbinte că viaţa nu poate avea sfârşit. De fapt, aşa şi este: viaţa nu se termină cu trecerea omului în mormânt, ci doar atunci când este uitat, când nimeni nu-şi mai aminteşte de el.

VAI DE „BUNĂSTAREA” NOASTRĂ!

9 noiembrie 2013 | Categorie: Din poşta redacţiei

Toţi politicienii se jură că obiectivul major al activităţii lor este bunăstarea poporului. Am auzit aceste cuvinte şi din gura deputatului Ghennadi Fedoreak, ales în Rada Supremă de locuitorii raionului Noua Suliţă. Nu pot să uit că în programul său electoral era scris că preţul unei butelii de gaz lichefiat se va menţine constant, adică nu se va ridica mai sus de 121 grivne.

PLÂNG ŞI DEPLÂNG...

22 octombrie 2013 | Categorie: Din poşta redacţiei

Într-un articol din ziarul „Бульвар” (nr. 27, 2013), scriitorul şi publicistul Vitali Korotici se deplânge că o parte din ucraineni prea mult îşi exprimă nostalgia după trecut, iar o altă parte distruge şi neagă totul ce mai aminteşte de trecut. Mă întreb şi eu : ce era rău în faptul că Ucraina ocupa înainte vreme locul patru în Europa cu economia sa, locul doi în lume la producerea zahărului din sfeclă, era vestită cu locomotivele şi tractoarele sale?

„DOAMNE, OCROTEŞTE-I PE ROMÂNI!”

8 octombrie 2013 | Categorie: Din poşta redacţiei

În limba română sunt cântate doinele populare, prin care poporul român, din veac în veac, şi-a alinat durerile sufleteşti. Aceste cântece ce până în prezent se mai aud pe alocuri, exprimându-ne dorurile şi speranţele, ne sunt de mare folos, căci poate ar mai săgeta inimile mancurţilor din rândurile noastre.

VIAŢĂ ZBUCIUMATĂ, TRĂITĂ CU DRAGOSTE

30 septembrie 2013 | Categorie: Din poşta redacţiei

Sunt tare de demult pe pământ, şi, se prea poate că v-am mai povestit cândva, atât prin scrisori, cât şi atunci când ne întâlneam la redacţie, ceea ce vă scriu acum. Dumnezeu le-a mai dat oamenilor şi uitarea, mai ales celor de seama mea, ajunşi la adânci bătrâneţe. De-un lucru numai sunt sigur: pot să pun mâna-n foc că tot ce v-am scris sunt întâmplări adevărate din viaţa mea. Dacă nu mă credeţi şi puneţi ceva la îndoială, veniţi la noi, la Mălineşti, căci mai sunt în viaţă moşnegi, drept că ceva mai tineri decât mine. Întrebaţi-i pe învăţătorii pensionari, Nicolae Carabulea şi Aurel Dântu, şi ei o să vă spună că Porfir Sanduleac a lucrat cândva în şcoală şi era cât pe ce să ajungă şi el învăţător. Dar s-o luăm de la început, căci v-am scris cam mult, ca să aveţi de unde alege. Dacă veţi publica ceva, tare mă voi bucura, dar de socotiţi că nu prezintă interes – nu mă voi supăra.

AŢI PUS UMĂRUL LA IZBÂNDA NOASTRĂ!

21 septembrie 2013 | Categorie: Din poşta redacţiei

De la un bun timp, „Zorile Bucovinei” este cel mai citit ziar în satul nostru, şi cel mai căutat de oamenii care nu l-au abonat până acum. Toţi se interesează ce s-a mai scris în „Zorile” despre noi. Un cuvânt de susţinere, de încurajare înseamnă foarte mult, mai ales în situaţia ce s-a iscat în ultimii doi ani la Ropcea, când au fost deschise primele clase cu limba ucraineană de predare.

„FRATELE MAI MARE” ÎŞI ARATĂ COLŢII

20 septembrie 2013 | Categorie: Din poşta redacţiei

În ziarul „ZORILE BUCOVINEI” din 2 august a.c., a fost publicat articolul „FRATELE ÎŢI SCOATE OCHII”. Într-adevăr e aşa – acest „frate-impostor” îi scoate Ucrainei nu numai ochii, dar şi sufletul. Şi aceasta se întâmplă de aproape 360 de ani încoace, de când Bogdan Hmelnyţkyi a semnat tratatul de pace în 1654. Şi pentru a afla când a apărut acest „frate”, ar trebui să ne adâncim în istorie pentru a clarifica toată această „frăţie”.

NU SE OPRESC LACRIMILE DURERII

15 septembrie 2013 | Categorie: Din poşta redacţiei

Conform legislaţiei, oricare tânăr trebuie să facă serviciul militar, desigur, dacă îi permite sănătatea. Dar aş vrea să vă povestesc un caz tragic şi dureros. Naşul Alexandru Botă din Boian nu-şi poate opri nici până în prezent lacrimile durerii, cu toate că au trecut de acum 30 de ani de la moartea fiului Ionel, care a fost trimis în Afganistan, unde şi-a găsit moartea tragică la nici 20 de ani, fiind secerat de gloanţele duşmanilor.

Doamne ajută-i pe toţi bucovinenii noştri români, oriunde ar fi ei

5 septembrie 2013 | Categorie: Din poşta redacţiei

Se vede că aşa am fost noi, românii, să fim „os de peşte” în gâtul imperiilor, iar în mintea lor, pentru dispariţia noastră, au încercat şi mai încearcă tot felul de nemernicii pentru a ne dezbina şi să dispărem ca naţiune, oriunde am trăi pe acest pământ. Dar noi, românii, avem o vorbă: „Până la urmă Dumnezeu nu îi va bate pe aceştia cu parul, are El grijă şi de duşmani”.

MĂ SMERESC, CĂ-AȘA MI-I SOARTA…

25 august 2013 | Categorie: Din poşta redacţiei

Sunt bucuroasă că ziarul „Zorile Bucovinei” mi-a devenit prieten și un bun sfătuitor, care îmi înţelege gândurile şi visele. Unii din sat poate râd de mine, chipurile, ce vise mai am la vârsta mea, când trebuie să mă gândesc la lumea de apoi. Inima, însă, tot tânără rămâne, dornică de cântece şi de a păstra averea sufletească de la strămoşi. Vă trimit câteva din cântecele mele, adică versurile ce le-am scris şi le cânt în singurătate. Am o bucurie: nu demult, mi-a trimis fiica din Italia un reportofon, şi pot să înregistrez melodiile ce-mi vin câteodată din senin. Dacă consideraţi că merită ceva să apară în paginile ziarului, apoi ce e bun „scrieţi la carte, ce e rău daţi la o parte”.

ÎI MAI AUZIM PULSAŢIA DE DOR A INIMII…

15 august 2013 | Categorie: Din poşta redacţiei

La 9 august, ceasul timpului a bătut cu ecouri de jale şi luminoase amintiri nu numai pentru oamenii care i-au fost dragi şi apropiaţi, din Costiceni, ci pentru toţi consângenii împătimiţi de cuvântul matern. Se împlinesc 20 de ani de la moartea poetului şi savantului Ion Vatamanu. Am impresia că parcă mai ieri am stat de vorbă şi m-am bucurat de întâlnirea cu dumnealui, dar au trecut 20 de ani de când îl aşteptăm zadarnic la baştină, căci nu mai este printre noi.

VĂ ADMIR PENTRU CURAJ ŞI COMBATIVITATE

14 august 2013 | Categorie: Din poşta redacţiei

Bună ziua, dragă redacție Zorile Bucovinei! Citesc ziarul Dumneavoastră încă din copilărie, dar îndeosebi în ultimul timp îl aştept cu nerăbdare. Admir colectivul redacţional, îmi plac foarte mult articolele despre destinele românilor noştri, citesc cu interes şi durere despre tragediile suferite de conaţionalii din satele din nordul Bucovinei. Vreau să vă aduc un mesaj de mulțumire pentru vorbele calde și dragostea pentru neamul nostru și, în special, pentru românii-ropceni!

AM FOST PRINTRE PRIMII SPECTATORI AI LUI IVO BOBUL

13 august 2013 | Categorie: Din poşta redacţiei

Sunt abonată de foarte mulţi ani la “Zorile Bucovinei”. Mai precis, din perioada când familia noastră s-a stabilit cu traiul la Cernăuţi. Împreună cu soţul, citesc cu interes şi deosebită plăcere toate articolele din acest ziar, care ne ajută să nu ne pierdem identitatea românească într-un mediu multinaţional. In numărul din 14 iunie mi-a atras atenţia interviul cu Ivo Bobul, realizat de doamna Felicia Nichita-Toma. Îndeosebi merită apreciere dorinţa şi străduinţa autoarei, precum şi reuşita ei, de a-l prezenta pe Ivo nu numai ca interpret renumit, dar şi de a-i evidenţia toate calităţile sufleteşti, omeneşti, idealurile şi visele ce l-au purtat spre realizări de valoare. Este un interviu de nota zece.

„SĂ NE UNIM ŞI SĂ NU LE PERMITEM DUŞMANILOR SĂ NE DISTRUGĂ LIMBA, NEAMUL...”

11 iunie 2013 | Categorie: Din poşta redacţiei

Prima parte – „Sfârşitul lumii” – a articolului „Darurile duşmanilor sunt fatale” , semnat de Felicia Nichita-Toma şi publicat la 15 mai a.c. în „ZORILE BUCOVINEI”, mi-a răvăşit adânc dureroasele amintiri de copil fără copilărie. În anul 1944 aveam 7 ani şi nu numai că ţin minte totul din acele timpuri, dar simt şi acum durerea şi amarul în suflet din cauza acelui „sfârşit al lumii” nu dor pentru români, ci şi pentru toate popoarele „eliberate” de regimul totalitar sovietic.

CU BUCURIE ŞI DURERE VĂ SCRIU DE LA ROPCEA…

1 iunie 2013 | Categorie: Din poşta redacţiei

Am citit în „Zorile Bucovinei” materialele de încurajare, adresate românilor noştri care luptă pentru dăinuirea limbii materne, îndeosebi mesajele adresate ropcenilor. E şi meritul Dumneavoastră că, totuşi, am reuşit să mişcăm carul din loc, să învingem indiferenţa şi rea voinţa unora care încă îşi mai zic români.